ProvideCareMieke

 

Koolhydraatarme recepten

 

PATAT!! Ja echt PATAT!!
 
Wat heb je nodig?
  • Een grote koolraap voor 2 portie
Hoe maak je het?
  • Verwarm de oven op 220 graden
  • Snij de koolraap in dunne frieten
  • Smeer de friet dun in met oliefolie of kokosolie (dit kun je het beste met je vingers doen)
  • Verdeel de friet gelijkmatig over de bakplaat waar een stuk bakpapier op ligt. Zorg dat de frites elkaar niet aanraken
  • Vervolgens bestrooi je de koolraap met 1 theelepel gedroogde tijm, 1 theelepel dragon, 1 theelepel paprikapoeder en vers gemalen peper
  • Bak de friet in ongeveer 20 minuten bruin. Draai ze na 10 minuten om op de bakplaat
  • Zodra de friet klaar is bestrooi je het met vers zeezout en versnipperde stukjes selderij.

 Uiteraard hoort er een lekker sausje bij friet. Hieronder een recept voor zelfgemaakte mayonaise.

 Mayonaise.

  •  Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. 
  • Klop 2 eierdooiers met 1,5 eetlepel kruidenazijn of citroensap en 1,5 theelepel mosterd tot een gladde massa. 
  • Blijf kloppen en voeg langzaam 100 ml Bulgaarse yoghurt toe. 
  • Breng de mayonaise verder op smaak met zout en peper. 
  • Is je mayonaise gaan schiften, voeg er dan al kloppend een eetlepel lauw water aan toe.
Andijvie Stamppot

Wat heb je nodig voor 2 personen

1 stronk andijvie

300 gram bloemkool

50 gram geraspte kaas 30+

1 eetlepel   huttenkäse

1  snufje nootmuskaat

250 gram magere spekjes

Zo maak je het

Snij de bloemkool in roosjes en kook even voor (10 minuten)

Bak de spekjes in een koekenpan (geen olie gebruiken, de spekjes zijn vet genoeg van zichzelf). Vet niet afgieten, dit gebruik je voor de puree.

Doe de bloemkool in een grote pan. Voeg de kaas, spekjes (inclusief vocht), en   huttenkase toe. Pureer tot 1 geheel. Breng op smaak met nootmuskaat. toe.

Was en snij de andijvie en voeg toe aan de puree. Even doorroeren en op smaak brengen met peper!


Healthy bananenbread

Wat heb je nodig

  • 3 bananen
  • 150 gr. amandelmeel
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 3 eieren
  • snufje zout
  • 2 eetlepels honing
  • 1 hand noten (bv. gemengde noten)
  • snufje kaneel

Zo maak je het:

  • olie om in te vetten
  • verwarm de oven op 170 gr.
  • doe alle ingrediënten in de kom van de keukenmachine en meng alles in enkele seconden tot een glad mengsel (niet te lang)
  • vet een cakevorm in
  • giet het mengsel in de vorm
  • zet de cakevorm in de oven en bak het bananenbread in 55 min. gaar
  • haal het bananenbread vervolgens uit de oven, laat het iets afkoelen en snijd het vervolgens in plakken.


Tonijnsalade

Wat heb je nodig

2 blikjes tonijn op olijfolie

3 eetlepels mayonaise

10 cornichons (mini-augurken) in stukjes

peper

zout

kneepje citroensap

Zo maak je het:

 Giet het grootste gedeelte van de olijfolie uit de blikjes tonijn

Meng de tonijn samen met de mayonaise en cornichons

Breng op smaak met peper, zout en een kneepje citroensap

Voeg eventueel nog wat extra mayonaise toe, als je dat lekker vindt.